Pakkeliste til vandretur til 1 uge med rygsæk.

Normalt vandrer man mellem 15 – 20 km om dagen i 5-6 dage med fx 15-18 kg på ryggen,

Rygsækkens vægt kan forvandle en vandretur til et hårdt slid. På en dagsetape på 20 km vandrer man ofte i 6-8 timer alt efter terræn, og så er det vigtigt, at rygsækken ikke opleves for tung.

Til en uge kan du nøjes med 8 kg + mad og vand

Her får du forslag til en pakkeliste til en vandretur i en uge i april-september samt nogle tips til, hvordan du kan minimere vægten af rygsækken.

Følger du pakkelisten, lander din rygsæk med indhold uden mad og vand på ca. 8 kg.

Vandrestøvler, bukser, bælte, undertøj, fleecetrøje og vandrestave har du på, og er derfor ikke regnet med i de 7 kg.

Rygsækken
Rygsækken en kvalitetsrygsæk fra fx Osprey på 88 liter vejer 2,2 kg, men du kan også få gode rygsække ca. 65 – 70  liter, der kun vejer 1,0 kg. Skal du være af sted en uge, bør du ikke gå under 65 liter.

Soveposen
En god 3-sæson dunsovepose koster et par tusind kroner, til gengæld vejer den kun 1,0 kg og dermed langt mindre end en fibersovepose.

Soveunderlaget
Man kan naturligvis godt anvende et ”Bilka” i skum på 200 gram, men søvnen bliver derefter. Køb i stedet et letvægts oppusteligt underlag. Det vejer omkring 450 gram, og din søvn er reddet.

Teltet
Selvom der er shelters på din vandrute, så kan de være optaget. Du Kan lave en bivuak ved hjælp af en presenning og snor. Vægt i alt ca. 500 gram. eller du køber et letvægtstelt på 1,4Kg 2 personer eller 1kg for 1 person.

En bivuak beskytter mod regn og skærmer mod vinden. En billig presenning til 15 kr. fra Harald Nyborg kan være et ok valg. Brug dine vandrestave som ”teltstænger”.



Tøj
Undgå så vidt muligt bomuld inderst på kroppen: Bomuld suger fugt (sved) og er lang tid om at tørre. Anvend i stedet merinould, som holder bedre på varmen, selv om det er fugtigt. Merinould kradser ikke, og hvis du lufter dit tøj af merinould, lugter det stadig ok efter en uges brug.

Forslag til tøj på din pakkeliste:

  • 2 x par vandresokker,
  • 2 x undertøj / langærmede undertrøjer i merinould,
  • tre par underbukser
  • 2 x skjorte eller langærmet tynd trøje, (din fleece-trøje har du på),
  • skaljakke i fx Gore-Tex
  • Regnbukser,
  • Tynde uldvanter, (Forår og efterår)
  • Tynd hue i uld og halse disse i fx fleece (Forår og efterår)
  • Desuden evt. sandaler til fødderne i lejeren

Sikkerhed mv.
Ildstål / Stormtændstikker, kniv, lidt gaffatape til nødreparationer, pandelygte, mobiltelefon og evt. power bank.

Penge, ID, kort
Kreditkort, blåt sygesikringskort, kørekort eller pas, vandrerkort, kompas.

Hygiejne
Tandbørste, lille tube tandpasta, lille sæbe og etui, baby-engangsvaskeklude, letvægtshåndklæde i mikrofiber frotté som tørrer hurtigt, toiletpapir. 4-5 plastposer til affald.

Medicin og førstehjælp
Plastre, vabelplastre, smertestillende Ibuprofen, Idoform mod diarré, Panodil, gazebind, sårrenseserviet, særlig pincet til at fjerne flåter.

Madlavning og opvask
Vandflaske på 1 liter, jetboil til at koge vand, gasflaske (regn med 10-12 gram gas til at koge en liter vand), lang plast ske, foldekop, alugryde fra Trangia. Skuresvamp til rengøring, lille plastflaske med ca. 5 ml opvaskemiddel.

Mad på vandreturen
Regn med ca. 900 gram pr. person pr. dag: Fx te/kaffe, kakaodrikke, havregryn pakket i portionsposer med sukker og mandler, pulverskummemælk (kan købes i Irma) til havregrynene, ølpølse, peanuts, rosiner, müsli bars, brød, lidt dåser uden for meget væde (fx faaborg leverpostej på dåse ), pulversuppe, makaroni (koges 3 min), energipulver, kartoffelmospulver og sidst men ikke mindst: poser med frysetørret aftensmad (købes i friluftsbutikker eller lav selv).

Hovedreglen er, at maden på vandreturen skal give meget energi pr. vægtenhed. Du skal derfor medbringe fødevarer uden overflødigt vand/væske og emballage, fx frysetørret mad og mad med meget fedt, som kan holde uden at være på køl